De link tussen bindweefselaandoeningen en hart- en vaatziekten

Bindweefsel is het meest voorkomende weefseltype in ons lichaam. De vorm van ons lichaam, inclusief organen, spieren, botten en het kraakbeen, wordt bepaald door de eigenschappen van het bindweefsel. Huid, bloed, bloedvaten, adipeus lichaamsvet, pezen, gewrichtsbanden en tanden zijn verschillende voorbeelden van bindweefsel. De term “bindweefselaandoening” beslaat daardoor een brede groep aandoeningen; sommigen zijn erfelijk, terwijl anderen zich ontwikkelen als het gevolg van ernstige ontstekingen. Voorbeelden van ontstekingsziekten zijn sclerodermie, lupus, reumatoïde artritis, vasculitis (ontsteking van bloedvaten), algehele bindweefselzwakte, etc.

Een recent onderzoek dat in het open access journal Scientific Reports is gepubliceerd, wijst op een sterk verband en het vaker voorkomen van hart- en vaatziekten bij mensen die lijden aan bindweefselaandoeningen.¹ Dit is een publicatie gebaseerd op een retrospectieve evaluatie van de medische gegevens van ongeveer 250.000 volwassen patiënten met bindweefselaandoeningen, waaronder reumatoïde artritis, lupus, sclerodermie en dermatomyositis (een specifieke soort spierzwakte). De auteurs concludeerden dat Afrikaans-Amerikaanse patiënten met bindweefselaandoeningen een significant grotere kans hadden om een hart- en vaatziekte te ontwikkelen – atherosclerose, hartinfarct, angina pectoris of beroerte – vergeleken met blanke patiënten. Deze hart- en vaatziekten worden gekenmerkt door vernauwing van de bloedvaten en systemische ontsteking. De resultaten wezen er ook op dat jonge Afrikaans-Amerikaanse patiënten met bindweefselaandoeningen eerder hart- en vaatziekten ontwikkelden dan de rest van de bevolking.

Hoewel dit specifieke onderzoek niet stil stond bij de oorzaken van het vaker voorkomen van harten vaatziekten bij patiënten met bindweefselaandoeningen, is bekend dat de onderliggende oorzaak voor beide te maken heeft met uitgebreide systemische ontsteking in het lichaam. Ontsteking is een tijdelijke reactie als gevolg op weefselbeschadiging om het proces van weefselreparatie te starten. Hoewel het een tijdelijke reactie is, kan een ontsteking jaren aanhouden wanneer het contact met schadelijke substanties, zoals rook en andere irriterende stoffen die weefselschade veroorzaken, blijft bestaan. Dit kan resulteren in artritis, gastritis, multiple sclerose, atherosclerose en zelfs kanker.

We hebben de ontstekingsremmende effecten gedocumenteerd van een mix van microvoedingsstoffen, bestaande uit vitamine C, de aminozuren lysine en proline, en groene thee-extract, op menselijke gladde spierweefselcellen van de aorta.² Deze bevindingen zijn belangrijk in relatie tot ontstekingsprocessen die in verband gebracht worden met het voortschrijden van atherosclerose. In een ander onderzoek hebben we aangetoond dat een mix van bepaalde microvoedingsstoffen in combinatie met citrus-flavonoïden en quercetine een synergetische werking hadden en ontstekingswaarden in het bloed signifcicant wisten te verminderen.³ Daarnaast bewezen de resultaten dat suppletie met microvoedingsstoffen een betere bescherming biedt tegen ontstekingen dan veel gebruikte pijnstillers, zoals ibuprofen, en dat het de bloedspiegel van Cox2-enzymen en andere ontstekingswaarden verlaagt. Het is belangrijk om te vermelden dat farmaceutische Cox2-remmers, zoals Vioxx, het risico van levensbedreigende bijwerkingen met zich meebrengen en enkele jaren geleden van de markt zijn gehaald.

Op dit moment is er, naast het kunstmatig onderdrukken van de symptomen, geen bevredigende genezing beschikbaar voor ontstekingen, bindweefselaandoeningen of hart- en vaatziekten. Wij hebben bewezen dat microvoedingsstoffen veilig en effectief zijn en bijgekomende voordelen voor de gezondheid hebben.

Literatuurlijst

  1. F J. Alenghat. Scientific Reports, 2016; 6:20303 (2016)
  2. V. Ivanov, et al., Journal of Cardiovascular Pharmacology 2007, 50(5): 541-547
  3. V. Ivanov, et al., International Journal of Molecular Medicine 2008; 22(6): 731-741
Geplaatst in Health Science News Page en getagd met , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *