Het belang van mineralen voor een optimale functie van het hart en andere soorten spieren

Een goed met elkaar samenwerkende combinatie van microvoedingsstoffen, bestaande uit verschillende vitamines en mineralen, is belangrijk om gezond te blijven leven. Vitamines zijn organische stoffen die gemaakt worden door planten of dieren, terwijl mineralen anorganische elementen zijn die voorkomen in de bodem en het water en daaruit opgenomen worden door planten. Mensen krijgen hun mineralen voornamelijk binnen door het eten van planten.

Een onderzoek gepubliceerd in 2004 in het Journal of the American College of Nutrition concludeerde echter dat er in de afgelopen vijftig jaar een significante afname te zien is in de hoeveelheid vitamine C en vitamine B2, eiwit, calcium, ijzer en fosfor in groente en fruit. Op basis van hun onderzoeksresultaten gaan de auteurs ervan uit dat een vergelijkbare afname van andere voedingsstoffen, zoals magnesium, zink en de vitamines B6 en E, verwacht kan worden. Intensieve landbouw en grootschalig gebruik van kunstmest, pesticiden en andere chemicaliën zijn de voornaamste reden voor deze afname in voedingswaarde. Er wordt beweerd dat men vandaag de dag acht sinaasappels moet eten om dezelfde hoeveelheid vitamine A binnen te krijgen als onze grootouders binnenkregen van slechts één sinaasappel.

Mineralen zijn belangrijk voor verschillende functies in ons lichaam, zoals groei en stofwisseling. Hiertoe behoren ook de ontwikkeling van tanden, botten, haar, huid en zenuwen, de zenuwgeleiding, de productie van hormonen, het samentrekken en ontspannen van het hart en andere spieren en het behoud van een normaal hartritme. Het is belangrijk op te merken dat een enkel mineraal niet op zichzelf staat, maar het beste werkt in synergie met andere mineralen en vitamines. Het lichaam heeft significante hoeveelheden nodig van mineralen, zoals natrium, kalium, calcium, magnesium, fosfor en zwavel. Daarnaast heeft het ook kleine hoeveelheden spoorelementen nodig, zoals ijzer, zink, koper, seleen, mangaan, jodium, chroom.

Mineralen spelen een belangrijke rol bij een goede spierfunctie. De skeletspieren, de gladde spieren van bloedvaten en organen, en de hartspier zijn allemaal afhankelijk van een voortdurende en optimale toevoer van mineralen. Een kortdurend gebrek aan mineralen kan zich uiten in de vorm van onschuldige spierpijn en kramp; een chronisch tekort kan echter leiden tot een slopende spierdystrofie (afbraak) en zelfs tot een fataal hartinfarct. Met de juiste suppletie zijn deze aandoeningen meestal te voorkomen.

Natrium en kalium hebben te maken met de spierfunctie. Deze mineralen, ook bekend als lichaamselektrolyten, regelen het samentrekken van spieren door hun rol bij de zenuwfunctie en het geleiden van zenuwprikkels en elektrische signalen. Calcium en magnesium zijn minder bekende maar tevens essentiële mineralen voor gezonde spieren, waaronder het hart. Calcium en magnesium werken samen bij het samentrekken van spieren. Spiervezels hebben calcium nodig voor het samentrekken, en magnesium voor het ontspannen. Magnesium bevordert ook de opname van calcium uit het bloed en is noodzakelijk voor de eiwitsynthese en de productie van bio-energie. Zo ook helpen ijzer en vitamine B6 de spieren door ze van zuurstof en bioenergie te voorzien die nodig zijn voor het aan- en ontspannen.

Echter, van de twee meest belangrijke mineralen in het lichaam, kalium en magnesium, komen ook de meeste tekorten voor. Een magnesiumtekort wordt in verband gebracht met cognitieve achteruitgang, autisme, depressie en andere psychische klachten. Het gebruik van die mineralen in een synergetische combinatie met andere voedingsstoffen zal een normale spierfunctie bevorderen en helpen bij het behoud van een gezond hart en gezonde organen.

Geplaatst in Health Science News Page en getagd met , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *