Hoe effectief zijn de supplementen die u gebruikt?

Wereldwijd wordt jaarlijks 76 miljard € omzet behaald met supplementen, waarvan 33,5 miljard in de VS. Consumenten geven miljarden uit aan voedingssupplementen en vertrouwen op positief effect. Het kan echter lastig zijn een keuze te maken uit het enorme aanbod supplementen. Consumenten krijgen meestal niet voldoende wetenschappelijke informatie om een aankoopbeslissing te nemen; vaak zijn er uitsluitend marketingmaterialen zichtbaar. Het Dr. Rath Research Instituut voert academisch onderzoek uit op het gebied van natuurlijke gezondheid en levert een wetenschappelijke basis voor de ontwikkeling van unieke synergetische combinaties van micronutriënten.

De meeste veel gebruikte supplementen bevatten ofwel enkelvoudige bestanddelen, zoals vitamine C, D, calcium of een plantaardig extract, ofwel een willekeurige combinatie van micronutriënten. Het merendeel van formules met meerdere nutriënten en plantenextracten geven niet duidelijk de selectiecriteria voor de keuze van de ingrediënten aan. Er wordt weinig aandacht besteed aan de combinatie van doseringen, of dergelijke combinaties wel samenwerken, en of bepaalde ingrediënten de werking van andere in het lichaam beperken. Specifieke claims voor effectiviteit worden dikwijls ondersteund met onderzoek dat door anderen uitgevoerd is, en in verband gebracht met de enkelvoudige stof en niet met de nutriëntencombinatie. De aandacht gaat dan meer uit naar het commerciële aspect dan naar de gezondheid van de consument.

Wij hebben daarom besloten de effectiviteit van diverse verschillende voedingssupplementen te testen, en te vergelijken wat betreft hun werking op celniveau, hetgeen de basis is voor de gezondheid van ons lichaam, en hun mogelijke effect bij het bestrijden van ziektes. Een aantal van de micronutriënten-combinaties werden ontwikkeld in ons instituut; andere waren in Europa en de VS veel verkochte combinaties¹. Aangezien de producten antioxidanten bevatten en sommigen claimen een anti-oxidatieve werking te hebben, gebruikten we verschillende methodes om de effectiviteit te testen bij de bescherming van cellen tegen oxidatieve schade. Oxidatieve schade kan leiden tot meerdere chronische ziektes, waaronder artritis, ontstekingen, hartaandoeningen, ziekte van Alzheimer en kanker.

Wij signaleerden dat sommige producten met grote hoeveelheden vitamine C en andere antioxidanten geen enkele vast te stellen anti-oxidatieve werking vertoonden, en cellen geen effectieve bescherming konden bieden bij blootstelling aan beschadiging door vrije radicalen. Dat kan te maken hebben met de zeer lage aanbevolen dagelijkse dosering die de fabrikant adviseert, de suboptimale kwaliteit van de grondstoffen, of zelfs met de wisselwerking van inhoudsstoffen in het product.

In tegenstelling lieten onze micronutriëntencombinaties zeer hoge anti-oxidatieve eigenschappen en bescherming van cellen zien. Deze synergetische micronutriënten-combinaties beschermden diverse verschillende soorten menselijke cellen beter tegen H2O2-toxiciteit, duidelijk in het meer levensvatbare en metabolisch herstel van de cellen. Vergelijkende beoordeling liet zien dat synergetische combinaties de groei van gezonde cellen met 40-50% kunnen bevorderen, terwijl sommige andere combinaties een beperking van celgroei tot gevolg hadden.

Wij roepen alle gebruikers van voedingssupplementen op, te verlangen dat fabrikanten wetenschappelijk bewijs leveren voor de effectiviteit van hun supplementen. Consumenten moeten na het lezen van dergelijk bewijs en begrip van de effectiviteit van het product een bewuste keuze kunnen maken in het belang van hun gezondheid en welbevinden.

Literatuurlijst

  1. M Chatterjee, et al., Journal of Cellular Medicine and Natural Health, 2016
Geplaatst in Health Science News Page en getagd met .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *