Het belang van microvoedingsstoffen voor gezond haar

Hoewel ontwikkeld tot schoonheidsaspect, behoort beharing op hoofd en lichaam tot de specifieke kenmerken van zoogdieren. De belangrijkste functie van beharing is bij warm weer het reguleren van de lichaamstemperatuur door het helpen verdampen van transpiratievocht, en bij koud weer het zorgen voor isolatie door het sluiten van de huidporiën. Dit zijn belangrijke functies, hoewel de schacht van het haar niet-levend weefsel is. Zeer kleine bloedvaatjes aan de basis van elk haarzakje voeden de haarwortel en zorgen voor groei.

De haar die wij op het lichaam zien, bestaat uitsluitend uit dode cellen. Terwijl de nieuwe cellen onder in het haarzakje groeien, sterven de oudere cellen en worden vanuit het haarzakje naar de hoofdhuid geduwd. Het is normaal om dagelijks 100 tot 150 haren te verliezen. Haren zijn gemaakt van het eiwit keratine, en de haarkleur wordt bepaald door aanwezigheid van melanine, uitgescheiden door pigmentcellen. Bij het ouder worden, sterven die pigmentcellen en worden de haren grijs.

Gezond haar ziet er niet alleen mooi uit, het is ook een teken van lichamelijke en psychische gezondheid. Schildklieraandoeningen, vooral een trage schildklier, kan leiden tot slap, dof en dun haar. Stoornissen van de bijnieren, zoals het syndroom van Cushing, kunnen droog en breekbaar haar veroorzaken. Psoriasis, een auto-immuunziekte, kan op het hoofd korstvorming veroorzaken, dat aangezien kan worden voor roos. Een andere autoimmuunziekte, die uitsluitend effect heeft op het haar, is alopecia. Bij alopecia richt het afweersysteem van het lichaam zich op de haarzakjes, en veroorzaakt ronde kale plekken door haaruitval. Soms kunnen diabetes en atherosclerose haaruitval veroorzaken ten gevolge van verminderde doorbloeding naar de haarzakjes. In de VS wordt bij ca. 20.000 mensen per jaar alopecia vastgesteld, en een behandeling is er niet, tenzij er een duidelijke oorzaak is.

Haaruitval kan ook veroorzaakt worden door op recept verkrijgbare medicatie. Daartoe behoren chemotherapie, bètablokkers, waaronder metoprolol en atenolol, antistollingsmiddelen zoals warfarine, en veel medicijnen voorgeschreven bij artritis en de ziekte van Parkinson. Ook beschadiging van de haren door chemische stoffen in haarverzorgingsproducten is een veel voorkomende oorzaak van haaruitval.

Gezonde voeding en leefstijl zijn de gemakkelijkste manieren voor het behoud van mooi haar. Voedingsstoffen zoals omega-3 vetzuren, eiwitten, bijna alle B-vitamines, foliumzuur, zink, en vitamine C en E zijn belangrijk voor sterk, glanzend en gezond haar. Vitamine C helpt in synergie met de aminozuren lysine en proline bij de vorming van gezond collageen. Collageen is het meest voorkomend eiwit in ons lichaam en omvat ca. een derde deel van ons lichaam, inclusief huid, haren en nagels. Vitamine C helpt de haren te beschermen tegen beschadiging door vrije radicalen, die haren broos en kwetsbaar kunnen maken.

Wij deden onderzoek¹ met een synergetisch mengsel van microvoedingsstoffen, waaronder vitamine C, lysine en proline, om het effect op haargroei te testen bij een groep muizen met haaruitval zoals dat bij mensen optreedt.

De muizen werden verdeeld in drie groepen en werden behandeld met olijfolie, die aangebracht werd op de geschoren huid van de dieren. De groepen 1 en 3 kregen gewone olijfolie, en de olie van de tweede groep werd gemengd met de bovengenoemde combinatie van microvoedingsstoffen.

Het onderzoeksteam van Dr. Rath stelde vast dat de haargroei bij de groep die de olijfolie met de micronutriënten ontving veel sterker was dan bij de andere twee groepen.

Veel verkrijgbare haargroeimiddelen bevatten chemische stoffen die de haren en algemene gezondheid kunnen schaden. Microvoedingsstoffen zijn echter beter om gezond haar te krijgen en te behouden. Wij adviseren bij de keuze van verzorgende producten erop te letten dat de ingrediënten goed voor de gezondheid zijn en deze niet schaden.

Geplaatst in Health Science News Page en getagd met .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *